Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Ongeveer tachtig procent van de Nederlanders heeft wel eens last gehad van lage rugklachten. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een slechte houding en/of ongeoefende kleine rugspieren. Bij lage rugklachten zit de pijn onderin de rug tussen de onderste ribben en de billen. Hier is meestal sprake van weefselpijn ofwel ‘gewone pijn’. De pijn kan ook veel hoger zitten ter hoogte van nek en schouders; deze pijn kan uitstralen naar de armen en handen. Bij uitstralende pijn kan er spake zijn van zenuwpijn.
Als de pijn na een paar weken overgaat, spreken we van acute lage rugpijn. Houden de klachten aan (langer dan drie maanden), dan hebben we het over chronische lage rugpijn.
Wanneer er sprake is van lage rugpijn met pijn die via de bil tot onder de knie en zelfs naar de tenen uitstraalt, dan spreken we over lage rugpijn met uitstraling (zenuwpijn).
Wat zijn de symptomen?
De klachten van zenuwpijn bij lage rugpijn verschillen en hangen af van de oorzaak. Wel is er een aantal klachten dat het meest voorkomt.
- Pijn
- Uitstraling naar één of beide benen
- Doof gevoel
- Tintelingen
- Stekende pijn
- Branderig gevoel
- Pijnlijk koud gevoel
- Elektrische schokken
Wat zijn de oorzaken?
Over het algemeen is lage rugpijn met uitstraling het gevolg van druk of beklemming van een zenuw vanuit de wervelkolom. Via het ruggenmerg, dat binnen de wervelkolom ligt, staan zenuwen in verbinding met de hersenen. De geïrriteerde zenuwen sturen de hersenen dan een pijnprikkel.
Gevolgen van zenuwpijn
- Verminderde levenskwaliteit door constante pijn
- Last van psychologische druk
- Moeite met dagelijkse activiteiten of beïnvloeding van uitvoeren van werkzaamheden
- Depressie of verandering van gedrag, apathie
- Slaapstoornissen
- Onbegrip uit de omgeving